Szó szerint többször tíz órákat töltünk azzal, hogy felkutassuk, teszteljük, gondosan kiválasszuk, majd összeállítsuk a legjobb kempingfelszerelés nyertes listáját. 

 

A tökéletes kempingezés alapvető feltétele, hogy a listánkon szerepeljenek az alapvető kemping eszközök, no és egy kis „plusz” is meglegyen az igazán élvezetes kiránduláshoz.

A kemping felszerelések összeállításakor ne felejtsük el szem előtt tartani a szórakozás mellett a biztonságot is. Most megmutatjuk, hogy mi kerüljön az „ez biztosan legyen nálad” lista 59 kempingfelszerelés listájára!

Bármennyire is körültekintően tervezzük meg a kempingezés részleteit, szinte minden hónapban beköszönhet egy hívatlan vendég az eső személyében. Nem kell hagynunk azonban, hogy mindez befolyásolja a kikapcsolódásunk vagy nyaralásunk hangulatát. Most az active.com segítségével adunk hét tippet ahhoz, hogy fel tudjunk készülni minden eshetőségre.

Sátorállításhoz szükséges kemping eszközök

Sátorállításhoz szükséges eszközök

Abban a legtöbb túrázó egyetért, hogy nem azért választja a sátrazást, mert nincs más megoldás, hanem mert az adott körülmények között ez adja a legtöbb élményt. A kempingezés csodálatos élmény, ám ha azt szeretnénk, hogy a megismétlés gondolatától mentes emlék maradjon, fontos pár alap kelléket jól megválasztanunk indulás előtt hozzá.

1. Sátor

Szerethetjük bármennyire a nyárias időjárást (leszámítva a hirtelen becsapó, váratlan záporokat és zivatarokat), ideális esetben nem a szabad ég alatt alszunk. A sátrak kínálata szerencsére évről-évre növekszik és minden ízlésnek megfelelőt találhatunk a túraboltokban. Egy-kétrétegűt, kupolát, előtereset, egy-két-háromszemélyeset, de lehet családi sátor vagy túrasátor… A határ szó szerint a csillagos ég.

A sok tulajdonság között talán ezért is olyan nehéz eligazodni, ezért érdemes mindig az igényeknek leginkább megfelelőt kiválasztani. Elvárás, hogy legyen rendkívül tartós, hordozható, megfizethető, kis súlyú, vízálló, többcélú, hihetetlenül könnyen felállítható (és szétszerelhető), és könnyű.

2. Sátor aljzat (fólia)

Rövid vagy hosszútávra tervezünk, a kemping felszerelések listáján mindig legyen ott a sátor aljzat, amely hathatósan megvéd minket a kellemetlenkedni akaró fűcsomóktól, letört faágaktól vagy épp a hangyáktól, kisebb rovaroktól. A sátor aljzat lehet fólia vagy műanyag.

3. Gumikalapács

A sátor felállításához kitűnő szolgálatot tesz egy könnyű gumi kalapács fa nyéllel, és ha igazán biztosra akarunk menni, akkor olyant választunk, amelynek a fa nyél végén található kampójának a segítségével a sátorcöveket könnyebben kihúzhatjuk a földből.

4. Cölöp

A sátor szilárd rögzítéséhez elengedhetetlenek a cölöpök. Ezek a legtöbbször acélból készült kis szerkezetek. Ezeket fogjátok leverni a korábban említett gumikalapács segítségével.

5. Világítás

A sötétben tapogatózás már a múlté. A legtöbb kempingezéshez használt lámpa méretéből és funkcionalitásából adódóan könnyű, masszív és elengedhetetlen kemping felszerelés, de persze akadnak kivételek. Nézzük most ezeket!

6. Fejlámpa

Fejlámpa nélkül ma már szinte elképzelhetetlen a kempingezés. Jó szolgálatot tehet az esti napszakban például, amikor a vizesblokkba szeretnénk eljutni, de minden olyan tevékenységnél, ahol szükségünk lehet a két kezünkre.

7. Sátorlámpa

A legtöbb sátorlámpa erős, mágneses klipsszel van ellátva (vagy akasztóval), amelyet a sátorban könnyen rögzíthetünk. A LED-es világítás elegendő fényt ad a sátorban, érdemes azonban egyet beszerezni az előtérbe is (ha van). Ma már gyakran távirányítóval kapcsolható ki és be.

8. Zseblámpa

Ezek a kisméretű, jellemzően ceruzaelemekkel vagy akkumulátorral működő lámpák ne maradjnak le semmiképp a kempingfelszerelés listánkról! A kempingezés vagy sátorozás elengedhetetlen kelléke egy jó zseblámpa, hogy bevilágítsa a táborhelyet, és nagy hasznát vehetjük akkor is, hogy mondjuk horgászni támad kedvünk az éjszakában.

9. Elemlámpa

A zseblámpához hasonlóan az elemlámpa is kitűnő szolgálatot tesz a kempingezés során. Ahogy a neve is mutatja, elemmel működik, de manapság már könnyen találhatunk a kínálatban újratölthető LED lámpát is.

10. Hosszabbító

Ne felejtsd otthon a hosszabbítót sem, hiszen nem tudhatod, hogy hol fogod megtalálni a kempingben az áramforrást!

11. Elosztó

Az elosztó hasznos társ, amikor egyszerre szeretnél több áramforrást használni, például ha árammal működik a lámpa, de közben töltenéd a telefonodat.

Kemping bútor

Kemping bútor

A kempingfelszerelés listánk nem lehet teljes a kemping bútorok nélkül, amelyek komfortosabbá, kényelmesebbé és jó esetben az otthonunkhoz hasonlatossá teszik a kempingezés élményét.

12. Szék

Az igazán tökéletes kempingszék kompakt, összecsukható, rugalmasan tároható és lenyűgöz minket a kényelmével. A modern és a hagyományos dizájn közül választhatunk, és jó esetben a szék stabil váza és ideális dőlésszöge biztosítja a tökéletes pihenést.

13. Asztal

Az asztal a kempingezés hasznos és praktikus kiegészítője. Egy egyszerű, alumínium szerkezettel rendelkező kerti bútor. Az legjobb kempingasztal könnyen elfér az autó csomagtartójában, fülének köszönhetően pedig egyszerűen hordozható. Alkalmas kempingezéshez, de kerti sütögetéshez vagy akár kártyázáshoz, társasjátékhoz is.

14. Horgász szék

Habár leülni megfelel a legegyszerűbb kinyitható horgászszék is, de hosszabb távra jól jön egy kényelmes horgászfotel. Egy jó horgászszék egy mozdulattal szétnyitható (és összezárható), könnyű, erős, stabil, és nem utolsó sorban kényelmes.

15. Nyugágy

A kényelmes nyugágy ideális pihenéshez, relaxációhoz, olvasáshoz, de alkalmi alvásra is megfelelő. Robusztus, minőségi anyagokból készült, és a felhasznált anyag vízálló és ellenáll a napsugárzásnak. Ideális helyzetben a háttámla tetszőleges helyzetbe állítható.

16. Függőágy (kétszemélyes)

A szükséges kemping eszközök sorát erősíti a függőágy, amely praktikus és sokoldalú, ideális kempingezéshez és a természetben. A „kétszemélyes” kategória azt jelenti, hogy ezek a függőágyak elbírnak két átlagos súlyú felnőtt embert (vagy egy nagy csokor gyereket), egyedül is nagyon kényelmesek, hiszen olyan nincs, hogy egy függőágy túl nagy… Akár egész éjszakás alvásra is használhatjuk, de akkor mindenkinek legyen saját függőágya.

Kempingfelszerelések

Kemping főzés

Nem csak maga a kempingezés, hanem a főzés élménye is a szabadban az igazi. Nem kell lemondanunk a nyaralás alatt sem a gasztronómiai élményekről. A kempingezés elengedhetetlen része főzés, így a kempingfelszerelés lista nagyon fontos eleme.

17. Kemping gázfőző

Az egyik leghasznosabb eszközök kempingezés során a kemping főzők és gázfőzők. Ezekkel a hordozható főzőberendezésekkel egyszerű és gyors az ételkészítés. A gázfőzőkön pont elfér egy jól megválasztott kemping edény, és általában lehetővé teszik a gyors és biztonságos gázpatron cserét is.

18. Termosz

Nehéz elképzelni a reggeleket egy frissítő kávé vagy tea nélkül, ám ahhoz, hogy ezek valóban melegen is maradjanak a szabadtéri körülmények esetén is, érdemes beszereznünk egy termoszt. Már rengeteg méretben és színben kaphatóak, ráadásul a tetejük a legtöbb esetben pohárrá vagy alkalmi bögrévé alakítható, így praktikusak és még egy óra múlva is meglepően melegen tartják a benne lévő italt.

19. Gázpalack

A finom, az otthonihoz hasonlatos ételek alapköve a gázfőző, de gázpalack vagy gázpatronok nélkül mit sem ér. Érdemes könnyű és gyorsan cserélhető kemping eszközbe beruházni, és akkor garantáltan nem marad el a gasztronómiai élmény.

20. Tányér

Lehet, hogy nagyon élvezetes néha a főzőedényből enni, mégsem árt, ha van nálunk néhány tányér. Amikor kiporciózzuk a családtagok, velünk együtt kempingező barátok számára az adagokat, a tányér segít esztétikusan és megfelelően tálalni az elkészült ételt. Bár választhatunk eldobhatóakat is, mégis a legjobb, ha fémtányért szerzünk be, mert ezeket később is fel tudjuk használni. Az otthoni porcelán étkészletet pedig gyorsan felejtsük el.

21. Evőeszköz

Evőeszközökből is választhatunk eldobhatót, ám ha jobban szeretnénk, ha az étkezésünk az otthonihoz hasonlítson, ráadásul környezetbarát módon gondolkodunk és később is szeretnénk használni ugyanazt az evőeszközt, akkor a legjobb választás itt is a fém.

22. Pohár

Ahogy az előző kettőnél, így a pohárnál is alapvető szempont az újrafelhasználhatóság, ezért érdemes a könnyen törhető üvegnél és az eldobható műanyagnál hosszabb távú fémet választani.

23. Kanálgép

A kanálgép nagyon hasznos eszköz aki a szabadban tölti a szabadidejét, könnyen tisztán tartható evőkészlet, ami kis helyen is elfér.

24. Bicska

A bicska a legjobb barátunk nem csak a kempingezésnél, hanem az esetleges túrázásnál is. Jó szolgálatot tesz a faragásnál, a nyárs készítésnél és az étkezésnél is. Mindenképpen összecsukható bicskában gondolkodjunk, de e legjobb választás mégis talán egy több funkciós svájci bicska, amelyben találhatunk többek közt konzervnyitót, csavarhúzót, kisollót, fúrót, de akár még egy apró, rejtett varrókészletet is.

25. Kés

Egy hús szelet vagy a kenyér felvágása szinte elképzelhetetlen a kés nélkül, így rendkívül óvatosan csomagolva, megtéve a megfelelő biztonsági intézkedéseket (több késhez kapható egy tartó is) kerüljön a csomagba egy kiskés és egy nagykés is.

26. Tál

A tálba kerülhet a felszolgált étel egy része (például a tészta vagy a saláta), de jól alkalmazható az ételkészítés során is (például több alapanyag összekeverésére). Lehetőség szerint itt is válasszunk fémet.

27. Hűtőtáska

A nyári (vagy késő tavaszi, kora őszi) forróságban bizony jól esik egy pohár hideg víz, jeges tea, üdítő vagy épp egy pohár sör. A hűtőtáska biztos jó barát lesz ebben. Fontos, hogy a megfelelő méretűt válasszuk és ne felejtsük el a jégakkukat feltölteni indulás előtt.

28. Gyufa, öngyújtó

Több gázfőző működésbe hozásához vagy épp a hangulatos tábortűzhöz is szükségünk lesz gyufára vagy öngyújtóra, de akkor is hasznos, ha esti, romantikus gyertyalángokkal szeretnénk meglepni a párunkat.

29. Vizespalack

Még a legmelegebb nyári éjszakán is fázhat az egyik legérzékenyebb testrészünk, a lábunk. A vizespalack ebben nyújt azonnali megoldást, de ha éjszakai horgászatot vagy kinti ücsörgést, csillaglest tervezünk, akkor is tökéletes segítség.

30. Vízforraló

Ha megvan az áramforrás és nem felejtettük otthon a vízforralót, akkor a gyors tea- vagy kávékészítéshez, vagy épp az ebédnek szánt tészta főzésének előkészítéseként is hasznos, ha van nálunk egy vízforraló.

31. Kávéfőző

Ha nem tudnánk elképzelni a reggeleket egy jó meleg fekete nélkül, akkor nem érdemes otthon hagyni a kávéfőzőnket sem. Nem kell feltétlenül a legmodernebb, kapszulás gépekre gondolni, hanem akár a jó öreg kotyogós is nagy szolgálatot tehet.

Kemping felszerelések - higiénia

Higiénia

A kempingezés egy másodpercig sem egyenlő a higiénia mellőzésével. Ebbe beletartozik a kemping körüli, valamennyi teendők, beleértve a mosást és a mosogatást is.

32. Biológiailag lebomló, növényi mosogatószer és szappan

A biotermékek mindegyike hipoallergén, ami azt jelenti, hogy az érzékeny bőrűek is nyugodtan használhatják, hiszen csak természetes eredetű, vagy növényi, környezetbarát alapanyagokat tartalmaznak, amelyeknek etikus, fenntartható forrásokból származnak és nagyon gyorsan, száz százalékban lebomlanak.

33. Szivacs

A mosogatáshoz elengedhetetlen. Válasszunk olyant, amelyiknek az egyik oldala úgynevezett „dörzsikével” van ellátva, így a makacs szennyeződéseknek is búcsút mondhatunk

34. Vödör

Egy vödör abszolút szükséges kemping eszköz a nyaralás során, ami mind a mosogatásnál, mind a vízhordásnál nagyon fontos társunk lehet.

35. Mikroszűrő víztisztításhoz

A különböző fajtájú és árkategóriájú vízszűrők és víztisztító készülékek leginkább külföldön vagy kétes eredetű vízforrás esetében tehetnek jó szolgálatot. A hordozható filterek néhány praktikus és könnyen elsajátítható mozdulat után friss, tiszta vizet biztosítanak bárhol, bármilyen körülmények között.

Kempingfelszerelés

Tisztálkodás

A kempingekben lehet tisztálkodni, főzni, mosni, van mellékhelyiség és áram is. A tisztálkodáshoz azonban jó néhány kemping eszköz is kelleni fog. Lássuk ezeket!

36. Papucs

Nem kérdés, hogy a papucs nem maradhat otthon, mert az egész napos túrázás, utazás után már biztosan alig fogod várni, hogy ledobd magadról a cipőt. Ugyanúgy kell majd, amikor a vizesblokkba indulsz reggel és este.

37. Törölköző

A törölköző esetén a kulcs a gyorsan száradó kifejezés. A kis helyigényű, mikroszálas törölköző egyszerűen és gyorsan szárítható, hatékonyan szívja fel a vizet és nem mellesleg puha a tapintása.

38. Pipere

A kozmetikai szerek és úgynevezett „pipere cuccok” alapfelszerelése közé tartozik többek között a tusfürdő (vagy szappan), a sampon, a fogkrém, a fogkefe, estlegesen a testápoló krém és más, a tisztálkodáshoz és szépségápoláshoz használt termékek.

39. Hajszárító

Ma már kapható a piacon olyan, praktikusan összecsukható hajszárító, amely kis helyen is elfér és az áramforráshoz csatlakoztatva csaknem ugyanolyan teljesítményre képes, mint az otthoni eszközünk.

Kemping eszközök - kényelem

Kényelem

A kényelmes kempingezés manapság szinte alapfogalom és nem kell a kempingfelszerelés listánkat összeállítva azon törnünk a fejünket, hogy mi nem férhet bele az autóba, hiszen ezeket a kemping eszközöket kifejezetten praktikusan, kis méretűre összecsukhatóra és kényelmesen használhatóra tervezték.

40. Hősugárzó, melegítő párna, akkumulátoros melegítő párna

Fagyoskodni senki sem szeret, de szerencsére erre már nem is kerülhet sor, ha ügyesen pakolunk az indulás előtt. A melegítésre kitűnő eszköz mind a hősugárzó, mind a melegítő párna, mind az akkumulátoros melegítő párna. Előbbi fogyasztása elég magas lehet, viszont ma már kapható a piacon kompakt méretű és több, állítható fokozattal rendelkező hősugárzó. A melegítő párna legalább két órán keresztül képes vezeték nélkül működni (elemmel is működik), változatos a felhasználhatósága, és több, beállítható hőfokra képes.

41. Matrac, felállítható ágy, felfújható matrac pumpával

A kemping matrac vagy épp a felfújható ágy szó szerint „megágyaz” a kempingezés élményének; eldönti, hogy erőd teljében és kipihenten fogod élvezni ezt a néhány napot vagy pedig a fájós hátadat tapogatva. Éppen ezért fontos ügyesen és körültekintően kiválasztani a tökéletes kemping matracot, hogy neked csak a fontos dolgokra kelljen koncentrálnod.

42. Ágynemű

Az otthoni ágynemű nomád változata, amely jól szellőzik, gyorsan szárad és kis helyen is elfér.

43. Hálózsák

A hálózsákokkal szemben alapvető követelmény a jó hőszigetelési tulajdonság. A hálózsák választásnál a hőtartományt illetően a komfort értéket vegyük elsősorban figyelembe, mert a hőérzet sok mindentől függ és csak ezen az értéken lehetünk biztosak abban, hogy a hálózsák megvéd a hidegtől. Léteznek expedíciós, gyerek, női, téli, nyári és háromszezonos hálózsákok és kiegészítők is.

44. Párna

Elképesztően sokat jelenthet kényelmi szempontból, ha kempingezés közben van nálunk egy felfújható párna, hiszen sok ember nem szeret párna nélkül lefeküdni aludni. A legjobb, ha a párna a kis mérete miatt leeresztve szinte semmi helyet nem foglal, és a legjobban megpakolt csomagtartóban sem okoz nehézséget elrakni. A kényelmes kialakítása miatt nem csak alváshoz, de a derekunk megtámasztására is használhatjuk.

45. Tárolók

Az összecsukható tárolóbútorok lehetővé teszik a komfortos és esztétikus tárolást, nemcsak az elősátorban. Egyszerűen és gyorsan összeállíthatóak, kényelmesen szállíthatóak hordtáskában. A legtöbbször könnyű és stabil alumínium vagy műanyag vázszerkezettel kaphatók, többféle színkivitelben.

46. Rendszerezők

A praktikus és kényelmes rendszereők segítenek például szétválogatni a ruhákat, a konyhai eszközöket, a tisztálkodáshoz szükséges szereket és egyéb tárgyakat, amiket a kempingezéshez használunk. Könnyűek és gyorsan felállíthatóak, de össze is csukhatóak.

47. Ultrahangos szúnyogriasztó/spray

A kis vérszívókkal senki sem osztozik szívesen a kempingezés élményében, ezért jobb felkészülni ellenük. A szúnyogriasztó spray szinte minden szupermarketben és túraboltban kapható, ám manapság akár már ultrahangos készülékkel is védekezhetünk. A készülék úgy gyakorol hatást a rovarra, hogy hangot bocsát ki, amely a hím szúnyog hangját imitálja. ez riasztólag hat a vérszívó nőstény szúnyogokra és távoltartja őket a védendő területtől. Érdemes a készüléket nyílászáró közelében elhelyezni, így azt is meg tudjuk akadályozni, hogy az említett rovar velünk egy légtérbe jusson.

Kempingfelszerelések – túrafelszerelések

Túrafelszerelések

A kempingezés szinte kéz a kézben jár a túrázással, ezért érdemes felkészülni a kempingfelszerelések összeállításakor a túrafelszereléseket is felvenni a listánkra. Ez utóbbi természetesen nagyban függ a túra és utazás típusától, az időtartamtól, az időjárástól, a személyes felkészültségtől is. Ne felejtsd el, hogy túrafelszerelés esetén minden gramm számít!

48. Hátizsák

A hátizsák egy csodálatos találmány: az anatómiai adottságokat kihasználva, az ember legjobban terhelhető testrészére illeszkedik, pont azokra a helyekre, ahol hosszútávon a legnehezebb terheket vagyunk képesek cipelni. Egy jó hátizsák segítségével eljuthatunk a világ legtávolabbi részére, a természet vad tájainak felejthetetlen helyszíneire. A megfelelő hátizsáknak passzolnia kell testi adottságainkhoz, felszerelésünkhöz és a túrázási szokásainkhoz is. Fontos a felépítés, méret, súly, de a legjobb, ha kipróbálunk többet is.

49. Túrafelszerelés

Ha az alapvető túrafelszereléseket már külön részletezzük, akkor is érdemes beszélni azokról az apró kütyükről, amiknek nagy hasznát vehetjük. Ilyenek például: a síp, az életmentő fólia, a zseb varrókészlet, a moszkító fejvédő, a vízálló műanyag tokok, elsősegély csomag, az iránytű, az esővédő szettek, a konzervmelegítő, a kullancskiszedő csipesz, a trekking bot, a kulacs vagy épp az univerzális impregnáló spray.

50. Túracipő

A túracipő egyértelműen a kempingfelszerelés listán első harmadában helyezkedik el. Egy jó lábbeli választásához azonban sok szempontot kell szem előtt tartanunk. Hiszen ha a lábbeli nem illeszkedik megfelelően a lábunkhoz, akkor ez valószínűleg az egész túra alatt csak szenvedést fog okozni és nem fogjuk tudni jól érezni magunkat. Egy rossz túracipő kellemetlen fájdalmat és vízhólyagokat okozhat, ha feltöri a lábunkat, pláne ha többnapos túráról van szó. Érdemes a minőségi anyagokat és a legmodernebb technikákat választani, hiszen ha jól választunk, sokáig nem kell újat vennünk.

51. Túrahátizsák

Hátizsákból rengeteg van, viszont nem minden hátizsák túrahátizsák. Utóbbi legfontosabb jellemzői a testreszabhatóság, könnyű és variálható pakolhatóság, terepen és nagy súlynál is komfortos kialakítás, valamint a strapabíró anyagok.

52. Meleg öltözet

A jó túraöltözet legfontosabb célja a test melegen tartása. Célszerű rétegesen öltöznünk, mivel a testmozgás miatt hamar kimelegedhetünk. A szakemberek szerint a legalsó réteg egy hatékony izzadságelvezető aláöltözet legyen, felette pedig az időjárástól függően egy vagy két polárfelső. Legfelül egy víz és szélálló dzsekit vagy kabátot viseljünk. Ne feledjük, hogy a túranadrágunk minden esetben vízálló anyagból készüljön!

53. Párnázott zokni a fáradt lábaknak

Zokniválasztás esetén érdemes a listára felírni és a táskába betenni pár speciálisan a túrázóknak kialakított, párnázott vagy megerősített zoknit. Zokniból akár kettőt is felvehetünk, de semmiképp sem úgy, hogy az szorítsa a lábfejünket. Illetve mindig legyen nálunk pótzokni. Hiszen, ki tudja, mikor lesz rá szükség.

Kemping felszerelés – túrázáshoz

54. Kendő, sapka (por, napsütés ellen)

A sapka vagy kendő viselése kimondottan ajánlott túrázás közben még akkor is, ha nagyon meleg az idő. Leizzadva a fejen keresztül ugyanis rengeteg hőt adunk le, ám a szeles időben könnyen megfázhatunk. A jó sapka vagy kendő ügyesen takarja a füleket, miközben véd a szél és a hideg ellen, ugyanakkor légáteresztő és véd a por és a kellemetlen napsütés ellen.

55. Esőkabát

Egy jó esőkabát véd az esőtől, a széltől és jól szellőzik. Ideális esetben vízhatlan, csökkenti a páralecsapódást a ruhában, légáteresztő, biztosítja a szabad mozgást, könnyű a súlya, valamint biztonsági, belső és cipzáras zsebekkel is rendelkezik.

És amennyiben még egy kis inspirációra vágytok, az alábbi linkre kattintva rengeteg hasznos dolgot találtok.

Vízparti kempinget keresel elérhető áron?

Add át magad a természetnek és pihenj háborítatlanul a Velencei-tó partján! Kedvezményes, a nyaralásod alatt akár korlátlan szabadidős eszközhasználattal várunk!

hu_HUMagyar